Indul a visszaszámlálás!

Alig több, mint két hét van hátra a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny kezdetéig. A versenyt beharangozó sajtótájékoztató dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke, Stróbl Dorottya versenyigazgató, Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke, valamint Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója részvételével zajlott.

Ismét történelmi lovassport eseménynek ad otthont a Nemzeti Lovarda június 27-30. között. Az idei CSI***-W verseny tétje nem csak a kiemelt pénzdíjakban mérhető: itt dől el, hogy a résztvevő nemzetek közül mely ország díjugrató csapata vehet részt 2020-ban a Tokióban megrendezésre kerülő Nyári Olimpiai Játékokon.

Dr. Budai Gyula: az utolsó és az egyik legnagyobb lehetőség Tokió előtt

A június végén megrendezésre kerülő CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny, ezzel az utolsó és az egyik legnagyobb lehetőség, hogy lovasaink teljes csapattal kijussanak az olimpiára – hangsúlyozta dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke.

A 2018-as CSIO5* verseny sikerének köszönhetően a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) idén Budapestnek az olimpiai kvalifikációs verseny rendezési jogát ítélte oda – emelt ki egy fontos külső tényezőt. Emellett, mint mondta, „az állam végre felismerte, hogy a három olimpiai szakágat a lovassportban méltó helyre kell emelni és olyan támogatási formák alakultak ki, melyeknek köszönhetően a sportágnak hosszú távon lehetősége lesz arra, hogy a Tokiót követő olimpiákra már jóval nagyobb eséllyel kijussanak, és ott eredményesen szerepeljenek lovasaink.”

Dr. Budai Gyula kitért arra is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 200 millió forinttal támogatja a kiemelt versenyeket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy nemrégiben aláírt megállapodás keretében 150 millió forinttal járul hozzá az olimpiai felkészüléshez, az EXIM Bank pedig folyamatosan támogatja a Nemzeti Lovardában megrendezett nemzetközi lovassport versenyeket.

„Az infrastrukturális háttere rendben van a lovassportnak. A felújított Tattersall olyan nemzetközi versenyközpont, amire a FEI is felfigyelt, ezért egyre rangosabb versenyek rendezési jogát kapjuk meg. Az állam részéről pedig az összes körülmény és forrás adott ahhoz, hogy a három olimpiai szakág jó esélyekkel induljon. Már a lovasokon és a lovakon múlik minden” – mondta dr. Budai Gyula.

Stróbl Dorottya: sokat számít, ha hazai közönség előtt versenyzik a csapat

Stróbl Dorottya versenyigazgató, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára elmondta, hogy a budapestivel egyidejűleg Moszkvában zajlik a C csoport másik kvalifikációs versenye. De míg a magyar fővárosban pénteken dől el a csapatkvóta sorsa, Moszkvában vasárnap zajlik majd a csapatverseny. A C csoportba tartozó nemzetek február végéig dönthettek, hogy melyik helyszínen kívánnak indulni. Az előzetes nevezések alapján a csapatversenyben 10 nemzet lovasai mérik majd össze tudásukat a Nemzeti Lovardában az olimpiai részvétel reményében. De tagadhatatlan, hogy az olimpiai kvalifikációtól függetlenül népszerű a verseny és maga a Tattersall is, mint versenyhelyszín, ezért sok egyéni lovas is nevezett már.

A helyszínnek különleges jelentősége van Stróbl Dorottya főtitkár szerint. Mint mondta, „sokat számít, ha hazai közönség előtt versenyzik a csapat”, ilyenkor általában jobb eredményeket érnek el a lovasok.

A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny négy napja alatt 14 versenyszám zajlik majd, ezek közül négyben szerezhetnek a lovasok világranglista pontot, amivel egyéni kvalifikációt szerezhetnek. A verseny összdíjazása 132.000 EUR.

Szotyori Nagy Kristóf: nagyon számítunk a magyar közönségre

Magyar díjugratók csapatban utoljára 1980-ban vettek részt az Olimpián, egyéniben pedig 1992-ben Göttler Vilmosnak drukkolhattunk. A magyar lovassport egyetlen olimpiai érmét 1936-ban, Münchenben szerezte Platthy József Sellővel. Épp ezért rendkívül nagy a tétje tehát a magyar díjugrató sport számára a június végi CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenynek, mutatott rá Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke, aki a magyar válogatott tagjait és a mezőnyt is bemutatta.

Szotyori Nagy Kristóf elmondta: míg a legutóbbi két olimpiára mindösszesen egy kvótát szerezhettek a C csoport nemzetei, idén két kvóta a tét. A C csoport mezőnye pedig a két versenyhelyszínnek köszönhetően kétfelé oszlott. Változás a korábbiakhoz képest, hogy a tokiói olimpián 35 ország három fős csapatai indulhatnak majd díjugratásban, a mostani CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenyen azonban öt fős (négy versenyző és egy tartalék) csapatok versenyeznek majd. A szövetségi kapitányoknak öt lovast kell tehát kinevezniük, de csak négy lovas versenyez majd mindkét fordulóban. Az eredménybe mindkét alkalommal a három legjobb lovas eredménye számít bele.

„Az elmúlt két olimpiát megelőző kvalifikációs versenyeken, London előtt Aachenben negyedik lett a magyar csapat, majd a 2016-os riói ötkarikás játékok előtt Somorján a harmadik. Ezt szeretnénk most felülmúlni és szeretnénk ott lenni a legjobbak között. De nem lesz könnyű dolgunk” – mondta Szotyori Nagy Kristóf.

Rendkívül erős az ukrán csapat. A legutóbbi két olimpiára Ukrajna szerezte meg a kvótát, válogatottja soraiban korábban más országok színeiben a világelitbe tartozó lovasokkal. A magyar Szentirmai Ferenc is ukrán színekben vett részt a 2016-os riói olimpián. „Ukrajna tehát favoritja ennek a versenynek” – emelte ki Szotyori Nagy Kristóf, és hozzátette, nagyon erősek a csehek is és rengeteget fejlődött a díjugrató sportjuk az utóbbi években. A török és görög versenyzők is állandó résztvevői a budapesti Nemzetek Díja versenyeknek, rájuk is oda kell figyelni.

Új, erős csapattal jelentkezett Izrael, a lengyelek szintén komoly ellenfeleink szoktak lenni, de ezek a nemzetek, illetve természetesen az orosz lovasok a moszkvai versenyhelyszínt választották, így velük nem kell számolnunk.

Németh István szövetségi kapitány már kijelölte azt az öt párost, akikre számít a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny során. Az ifj. Szabó Gábor – Timpex Bölcsész, Horváth Balázs – Zordon párosok rendkívül rutinosak, tagjai voltak annak a csapatnak, ami 2016-ban a Nemzeti Lovardában megnyerte a Nemzetek Díját. Hugyecz Mariann és nagyszerű képességű lova, Chacco Boy sérülések után tért vissza a versenyzéshez, a múlt hétvégi bábolnai világkupa fordulón győzelmet arattak. Ifj. Kövy András és Heuréka 2018-ban tartalékból beugróként erősítették a magyar csapatot, idén pedig a lisszaboni CSIO-n a válogatott tagjaként szerepelt a páros. Szász Sándor is a legrutinosabbak közé tartozik, tagja volt az első aacheni csapatnak, akkor is az összeállítás legjobbja volt – mutatta be a magyar válogatott tagjait Szotyori Nagy Kristóf.

Bízom benne, hogy a tokiói olimpiára ki tudunk jutni. Azt várom, hogy a lovaink és a lovasaink a legjobbat tudják teljesíteni a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenyen” – zárta összefoglalóját a Díjugrató Szakág elnöke, aki arra is kitért, hogy az egyéni kvótákért viszont egészen jövő tavaszig folyik a küzdelem.

Fábiáncsics Gábor: még teltháznál is a lovak kényelme az első

Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója elmondta, az egyéni versenyzőkkel együtt várhatóan 300-350 ló érkezik majd a versenyre, a Nemzeti Lovarda azonban felkészült egy ilyen tekintélyes lólétszám fogadására is. Ez többek között egy, a napokban elkészült új beruházásnak is köszönhető: felépült még 42 boksz, melyek első bevetése ez a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny lesz. Így már összesen 220 fix boksz várja a lovakat, ezek mellett további mobil bokszok kerülnek felállításra.

A verseny előtt egy héttel minden bértartott lónak el kell hagynia a lovardát, és a tisztasági festés után a versenyzőket teljesen tiszta és üres létesítmény fogadja majd. Mindeközben zajlik a lelátók, mobil bokszok, kiállítói és VIP részek építése is – számolt be verseny előkészületeiről Fábiáncsics Gábor, aki kiemelte: „ez a verseny sportdiplomáciai siker is”.

A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenyről

A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny június 27-30. között zajlik majd a Nemzeti Lovardában. Kiemelt versenyszámok:

  • 2019.06.27., csütörtök 15:00 145 cm Longines ranglista pontot adó versenyszám, minősít a vasárnapi Nagydíjra
  • 2019.06.28., péntek 15:00 160 cm Olimpiai kvalifikáció, csapatverseny. A győztes indulási jogot nyer a 2020-as tokiói olimpiára
  • 2019.06.29., szombat 14:00 150 cm Longines ranglista pontot adó versenyszám, minősítő a vasárnapi Nagydíjra
  • 2019.06.30., vasárnap 15:00 140-160 cm Nagydíj – Longines ranglista pontot adó versenyszám, Világkupa minősítő versenyszám

Fotó: Szögi Ágnes

Részletes program >>

Jegyinformáció >>

Comments are closed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.