Hugyecz Mariann: karrierünk legnehezebb csapatversenyét lovagoltuk

A budapesti CSI***-W Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny volt az utolsó lehetőség a régió lovasai számára, hogy csapattal minősüljenek a 2020-as tokiói olimpiára. A kvótát érő győzelemért keményen meg kellett küzdeni, hiszen a verseny pályája az olimpiai színvonalat súrolta. A versenyzőket Szalontai Virág kérdezte arról, hogyan értékelték szereplésüket ebben az igen fontos versenyszámban.

Szentirmai Ferenc

Többszörös magyar bajnok, 2010 óta az Ukrán válogatott tagja, akikkel 2014-ben részt vett a lovas világjátékokon, 2015-ben pedig az Európa bajnokságon ért el csapatban nyolcadik helyezést. Indult a 2016-os riói Olimpián is, ahol csapatával a 13. helyen végeztek.

„Nagyon jól sikerült nekem, vagyis hát az ukrán csapatnak a verseny. A pálya elég nehéz volt, amit az eredmények is bizonyítanak. Sok szerencse is kellett a győzelemhez, de úgy érzem, a lovam is és én is mindent megtettünk. Az első körben a kettes ugrás kiugróját ütöttem, a második kör jól sikerült, és ez elég is volt a győzelemhez. Most két hét pihenőnk lesz, utána Somorjára megyünk két vagy három hétre, azután pedig jön az Európa-bajnokság. Utána pedig elkezdjük felépíteni a lovat jövő évi Olimpiára.”

Ulrich Kirchhoff

Ulrich Kirchhoff Németországban született és 2013-ig a német válogatott színeit erősítette, azóta pedig Alexander Onyiscsenko biztatására az ukrán válogatott tagjaként versenyzik. Kirchhoff részt vett az 1996-os Nyári Olimpián Atlantában, ahol egyéni aranyérmet szerzett Jus De Pommes hátán, és csapat aranyérmet Franke Sloothaakkal, Lars Nieberggel és Ludger Beerbaummal csapatban.

„Ez egy igazán kemény verseny volt, hatalmas ugrásokkal és emiatt nem is nagyon láttunk hibátlan lovaglást. Én egy kicsit peches voltam, mert egy fiatal lóval indultam, és sajnos felbuktunk a víznél. Ez egy igazán kellemetlen hiba volt, hiszen egész jó pozícióban álltunk odáig. Verőhiba nélkül értünk a vízhez, és a lovam elég jó formában volt ahhoz, hogy hibátlanul körbeérjen. De persze ez előfordul, és szerencsére erős csapatunk van, így a többi lovas segítségével sikerült a kvalifikáció.”

René Tebbel

Tebbel már fiatal korában is eredményes díjugrató volt, hiszen 1986-ban bronzérmet szerezett az ifjúsági Európa-bajnokságon, majd két évvel később ezüstérmes lett fiatal lovas kategóriában. Mindössze 21 évesen kvalifikálta magát világkupa döntőre és világbajnokságra is, ahol csapat aranyérmet szerzett. 2007-ben rekordot állított fel, mivel ő lett az első díjugrató, aki három egymást követő évben is Német Bajnok lett.

2013 szeptemberétől az az ukrán válogatott edzője, majd nemzetiséget is váltott, így azóta egy olimpián és két Európa-bajnokságon is képviselte Ukrajnát.

A versenyszám nagyon nehéz volt. A pályarajz szerint 140 és 160 centi közötti ugrásoknak kellett volna lenniük, de az akadályok nagyon nagyok voltak. Az első kör könnyen ment nekem, de egy csapatversenyben a verseny csak az utolsó lovas után ér véget, így bármi megtörténhet. De igazán boldog vagyok, hogy sikerült a kvalifikáció, és köszönöm a szponzoraimnak és a kollégáimnak, hogy ezt lehetővé tették.”

Andre Schroder

A szintén német születésű lovas 2007-ben aranyérmet nyert a korosztályos Európa-bajnokságon, maga mögé utasítva Martin Fuchot, és Alberto Zorzit, illetve második helyen végzett a német csapattal. Néhány éve csatlakozott az ukrán válogatotthoz, ahol lehetőséget kapott, hogy ötcsillagos megmérettetéseken is rajthoz álljon. A fiatal tehetségnek Hamburgban van sportistállója.

„A verseny rendkívül bonyolult volt. Az ugrások igazán nagyok voltak, és a maximumot várták el tőlünk. Bizonyítanunk kellett a képességeinket, és szerencsére a végén sikerült is. Meg vagyok elégedve a mai teljesítményemmel, viszont volt egy rövid idő, amikor azt hittük, talán nem lesz elég, de a végére kiderült, hogy mégis. Jó lenne, ha ez a szerencse kitartana a vasárnapi nagydíjra is, ahol a másik lovammal fogok indulni.”

Hugyecz Mariann

A hetényegyházi lovasnő 11 éves kora óta lovagol. Pályafutása során Európa szinte összes nagy versenyén starthoz állt, és Bulgáriában CSIO nagydíjat is tudott nyerni. 2010-ben részt vett Kentuckyban megrendezett Lovas Világjátékokon Cash nevű lovával. 2016-ban történelmi sikerrel gazdagította a magyar díjugrató sportot: bejutott a DíjugratóVilágkupa döntőjébe, ahol a 26. helyet szerezte meg Chacco Boy nyergében. Szintén 2016-ban a budapesti CSIO-n Nemzetek Díja győztes magyar csapatnak is tagja.

„Karrierünk talán legnehezebb és legmagasabb csapatversenyét lovagoltuk tegnap. Nagyon nehéz pályát épített a pályaépítő, magas volt és technikás. Ebből következett, hogy elég kemény hibák születtek, és sokat hibáztak a lovasok mindegyik nemzetnél. Még a győztes csapatnál is voltak komoly hibák. Úgy érzem, hogy hősiesen helyt álltunk. A lovaink már nem fiatalok, ez az erőpróba már kicsit nehezebb volt nekik, de nagyon becsületesen végrehajtották a feladatukat. Nem hagytak cserben, ami ilyenkor mindig a legfontosabb. Hálás köszönet a lovainknak, Zordonnak, Bölcsésznek, Heurékának és Chacco-Boynak hogy ismét megvédték a becsületünket és a dobogó harmadik fokára állhattunk!”

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Start- és eredménylisták >>

Comments are closed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.