Ukrajna díjugratói mennek az olimpiára

A budapesti CSI***-W Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny volt a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny a régió csapatai részére. Hat csapat állt rajthoz az olimpiai részvétel reményében, pedig összesen tizenkét ország lovasainak lett volna lehetőségük a kvalifikációra, csak ők nem láttak esélyt a győzelemre, így nem is állítottak ki csapatot.

A végeredmény szempontjából megismétlődött a négy éve Somorján megrendezett kvalifikációs verseny sorrendje, hiszen akkor és most is az ukrán csapat győzedelmeskedett, megelőzve Csehországot, a dobogó harmadik fokára pedig a magyar lovasok állhattak fel.

A győzelmet nem adták ingyen, hiszen a verseny pályája az olimpiai színvonalat súrolta. A negyvennyolc lovaglás közül egyetlen hibátlan sem született, pedig válogatott, világszínvonalon versenyző lovasok léptek a pályára.

Magyarország 29 hibaponttal zárta az első kört, ahol ifj. Kövy András teljesített a legjobban, mindössze hat hibapontos eredménnyel.

Ifj. Kövy András – Heuréka

Csapatunk többi tagja is derekasan helyt állt, hiszen a magyar volt az egyetlen csapat, ahol minden lovas be tudta fejezni a pályát.

Horváth Balázs – Zordon

Hugyecz Mariann – Chacco Boy

Az ukrán színekben versenyző kétszeres olimpiai bajnok Ulrich Kirchhoff leesett, a cseh csapatból Emma Augier De Moussac lova mindkétszer megtagadta a vizet, Görögországnak pedig egyik lovasa sem ért körbe, így nem is vehettek részt a második fordulóban.

Ulrich Kirchhoff – Al Pacino

A második körből Litvánia visszalépett, így már csak négy csapat maradt versenyben. Ezúttal ifj. Szabó Gábor volt a magyar lovasok közül a legeredményesebb, ezzel Bulgáriát a biztos negyedik helyre száműzte, így már csak az előttünk álló cseh és ukrán lovasokra kellett fókuszálnunk.

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész

A csehek legrutinosabb versenyzői, Zuzana Zelinkova és Ales Opatrny hozták a kötelező formát, így az első körben élen álló ukrán csapatnak is muszáj volt jól szerepelnie.

Zuzana Zelinkova és Caleri II

A magyar születésű Szentirmai Ferenc a két forduló alatt mindössze egy verőhibát vétve a verseny legjobbjaként megnyerte Ukrajnának a kvalifikációt, hiszen az ő eredménye nélkül a csehek lettek volna fölényben.

Szentirmai Ferenc és Valour

Ulrich Kirchhoffot ugyanis utólag diszkvalifikálták a lova oldalán a sarkantyú okozta apró sérülés miatt, az utolsóként induló René Tebbel pedig verőhibát is vétett, illetve lova az utolsó ugráson egyszer félrement.

René Tebbel és Saxo De La Cour

Ukrajna végül 50 ponttal nyerte a versenyt, míg Csehország 58, Magyarország pedig 64 pontot gyűjtött a két kör alatt.

Gratulálunk minden versenyzőnek, és sok sikert kívánunk az ukrán csapatnak az olimpián, akik az Európai C csoportot fogják képviselni a moszkvai kvalifikációs verseny vasárnapi győztesével együtt.

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Start- és eredménylisták >>

Comments are closed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.