Német dominancia a CSIO***-W Nemzetközi Díjugrató Világkupa nagydíjában

CSIO***-W Nemzetközi Díjugrató Világkupa utolsó, és egyben legjobban várt versenyszáma a Magyar Lovassport Szövetség díjáért tartott 150 centiméteres Nagydíj volt, ahol Longines Világranglista pontokat gyűjthettek a helyezett lovasok. Emellett a versenyszámban minősülést lehetett szerezni a Riesenbeckben megrendezésre kerülő 2021-es Európa-bajnokságra és a 2022-es Lipcsei Világkupa Döntőre. A szám összdíjazása 52.000 euró volt, amiért 52 páros mérkőzött meg, köztük 9 magyar lovassal a mezőnyben.

A bizonytalan időjárás ellenére rengeteg néző látogatott ki a Nemzeti Lovardába, így szinte teltházas lelátó előtt és fantasztikus hangulat közepette lovagolhattak az indulók, ami a koronavírus járvány megjelenése óta ritkán adatott meg a versenyzőknek.

A pálya 13 akadályból és 16 erőkifejtésből állt, amik között kettő darab 160 centiméteres meredek is helyet kapott. A magasság nem okozott gondot a résztvevő lovaknak, hiszen meglehetősen kevés verőhiba született ezen a két akadályon, helyette a versenyszám végén található hármasugrás, és az azzal összefüggésben álló, bő 5 vágtaugrásra elhelyezett széles oxer adta fel a leckét sokaknak. Emellett az idővel is harcolni kellett, mert a versenyszám alapideje a nagydíjakban megszokott módon szűkre volt szabva, és a lovasoknak a megadott iramot kellett kivágtázni, ami miatt sokkal könnyebben becsúszott egy-egy hiba. Pont emiatt mindenki próbálta a lehető legszűkebben venni a fordulatokat, volt aki még a vizesárok előtt is inkább belül fordult, hogy ne az időtúllépés miatt csússzon le az összevetésről. Így nem meglepő, hogy nem született túl sok hibátlan, a népes indulói létszám ellenére mindössze hatan tudták verőhiba nélkül teljesíteni a pályát, akik közül ketten az időtúllépés miatt nem jutottak be az összevetők közé.

A Nemzetek Díja győztes német csapat dominanciája egyértelmű volt, hiszen négy lovasuk közül hármat, továbbá a svájci színekben versenyző Romain Duguetet várták vissza az emelt magasságra.

Elsőként a 24 éves Sophie Hinners lépett pályára, akinek nem volt egyszerű dolga, mivel első összevetőként nem volt módja taktikázni, így egy gyors hibátlannal, de túl nagy kockázatot nem vállalva ért célba.

Sophie Hinners – Vittorio

Őt Romain Duguet követte, aki az egyik legismertebb lovas a versenyen, hiszen olimpiai résztvevő volt, illetve a 2017-es FEI Világkupa Sorozat fináléjának ezüstérmese. A Nemzetek Díjában nem remekelt, viszont most másik lovával, Bel Canto de Boguinnal az összevetésben is hibátlanul lovagolt, ráadásul gyorsabb idővel át is vette a vezetést Sophie Hinnerstől.

Romain Duguet – Bel Canto de Boguin

A németek másik roppant fiatal tehetsége, a mindössze 23 éves utánpótlás Európa-bajnok Cedric Wolf egy nagyon folyamatos, villámgyors pályát mutatott be, ami két másodperccel verte az addigi vezető időt, de talán a túl nagy kockázat miatt az utolsó akadályt érintette lova, DSP Chicitito, így a speciális, megszokottnál laposabb kanalaknak köszönhetően leesett a felső rúd. Utolsó indulóként Jana Wargers lépett a pályára, aki hidegvérrel megtervezett pályával, pont annyival gyorsabban lovagolta le az összevetést, hogy átvegye a vezetést, ezzel megnyerve a CSIO***-W Nemzetközi Díjugrató Világkupa nagydíját. Lova, a 12 éves Limbridge Steve Jobs lányának, Eve Jobsnak a tulajdonában áll. Ami biztos, hogy Limbridge páratlan képessége mellé kimagasló lovagolhatóság párosul, így egy szemet gyönyörködtető pályával nyerték meg a Zsolnay által készített porcelán trófeát.

Jana Wargers – Limbridge

Tehát a végső sorrend Jana Wargers, Romain Duguet, Sophie Hinners és Cedric Wolf, majd a fiatal kora ellenére hazánk egyik legeredményesebb versenyzőjének számító Weinhardt Virág végzett az ötödik helyen. Chiclana nevű lovával egy szenzációs pálya után verőhiba nélkül ért célba, viszont sajnálatos módon 35 századmásodperccel túllépve az alapidőt nem lovagolhatott az összevetésben, csak úgy, mint az őt követő Stefan Eder.

Weinhardt Virág már számos kiemelkedő nemzetközi sikert tudhat magáénak, hiszen az országban egyedüliként utánpótlás Európa-bajnoki cím birtokosa, felnőtt Magyar Bajnokság ezüstérmese, és számtalan nagydíj nyertese. A télen megrendezett budapesti Világkupa fordulóban is a legjobb volt, és most is egy fantasztikus helyezéssel gazdagította eredményeinek hosszú listáját.

Weinhardt Virág – Chiclana

A hetedik helyen a mezőny végén induló Elin Ott végzett, aki a negyedik akadályként szereplő meredeken vétett verőhibát, majd rutinosan gyorsabb tempóra váltott, hiszen tudta, hogy egy gyors négy hibapontos pályával is előkelő helyezést lehet elérni. Be is jött a számítása, csakúgy, mint a Szilvásvárad Masters nagydíjában győztes párosnak, Uhr Baumannak Larisallal, akik a nyolcadik helyen zárták a versenyt.

A hazai versenyzők képviseletében ifj. Máté István Szilvásvárad után itt is folytatta remek szereplését, és a tizedik helyet vihették haza a Szombati Gábor tulajdonában álló Sanghatával. Nagyszerűen szerepelt még fiatal lovas válogatottunk tagja, Szuhai Péter is, aki jövő héten az Utánpótlás Európa-bajnokságon fog versenyezni jelenleg a pihenőjét töltő Tanjával, ezért most csak a második számú lovával, Casino Royal Z-vel állt rajthoz. A sárga herélt májusban került hozzá, így még mindig ismerkednek egymással, ennek ellenére egy verőhibával és kis időtúllépéssel értek célba, ami szép közös jövőt vetít előre.

A versenyzőknek gratulált Dallos Gyula örökös magyar bajnok és miniszteri biztos, illetve Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. A gyönyörű Zsolnay porcelán díjakat a cég képviseletében Cséplő Petra nyújtotta át a lovasoknak.

Start- és eredménylisták  »

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.