Gerfried Puck nyerte a Világkupa versenyszámot

Telt ház előtt zajlott a nap legrangosabb versenyszáma, a CSI***-W 155 cm-es Világkupa és olimpiai minősítő versenyszám a Honvédelmi Minisztérium díjáért.

Az egyszeri összevetéssel megrendezett versenyben a lovasok Longines díjugrató világranglista pontokat gyűjthettek és minősülést szerezhettek az idén Milánóban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra, illetve a jövő évi olimpiára. Mindezért 14 akadályt, 17 erőkifejtést kellett hibátlanul és alapidőn belül teljesíteniük.

A MER minősülést több magyar párosnak is sikerült megszereznie (a teljesség igénye nélkül: ifj. Szabó Gábor – Mezőhegyes Chabala, Czékus Zoltán – Ricola, ifj. Szentirmai Ferenc – Quandro Blue PS, ifj. Lázár Zoltán – Diablo, ifj. Kövy András -E-UP, Mráz Tamás – BN Silver), ez azonban nem jelentette azt, hogy ők be is jutottak az összevetésbe. A pálya nehézségét jól mutatja, hogy a 36 lovast felsorakoztató mezőnyben mindössze hét hibátlan lovaglást láthatott a Nemzeti Lovarda közönsége.

Nem volt könnyű dolga az összevetésben elsőként pályára lovagló cseh Nikola Bielikovának, aki a biztos hibátlanra hajtott. Az utána következett Gerfried Puck, majd Szuhai Péter és az ukrán Alisa Danilova is nagyobb iramot lovagolva teljesítette a rövidített pályát. Nagy meglepetésre verőhibát vétett a verseny egyik legeredményesebb lovasa, a görög Angelos Touloupis, így számára elúszott a dobogó lehetősége. Kicsit várni kellett az utolsó összevetőre, a Szaúd-Arábia színeiben versenyző Abdullah Alsharbatlyra, ugyanis lova, Kannabis van de Bucxtale az alappályán két patkóját elveszítette, így ezeket a verseny ügyeletes kovácsának, Botka Ferencnek gyorsan pótolnia kellett. Úgy tűnt, az új patkók szerencsét is hoztak a párosnak, hatalmas iramban hibátlanul teljesítették az összevetés pályáját. A diadal pillanatai azonban nem tartottak sokáig, a versenybíróság állatorvosi döntéssel megerősítve diszkvalifikálta a párost. A győzelmet így az osztrák Gerfried Puck szerezte meg Equitron Melody Vd Smidshoeve nyergében.

Gerfried Puck - Equitron Melody Vd Smidshoeve
Gerfried Puck – Equitron Melody Vd Smidshoeve

Második az NLSF Program lovasa, Szuhai Péter és Chacco’s Girlstar.

Szuhai Péter - Chacco's Girlstar
Szuhai Péter – Chacco’s Girlstar

Harmadik az ukrán Alisa Danilova és Cossinelle.

Alisa Danilova - Cossinelle
Alisa Danilova – Cossinelle

Az eredményhirdetésre szólított versenyzők a MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály lovasainak kíséretében tértek vissza a pályára. A helyezetteknek Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, dr. Budai Gyula országgyűlési képviselő, valamint a nemzetközi versenybíróság nevében Cambell-Grieve Dervilla gratulált. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. díjait Bachar Najari, a manufaktúra tulajdonosa adta át a nyerteseknek.

A versenyszám összdíjazása 58.000 euró volt.

A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Tovább a verseny részletes programjára »

Start- és eredménylisták »

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.