A cél az olimpia

Csütörtöktől ismét történelmi lovassport eseménynek ad otthont a Nemzeti Lovarda. A tét nem más, mint egy csapat kvóta a 2020-as tokiói olimpiára.

A Budapesten megrendezésre kerülő CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny, ezzel az utolsó és az egyik legnagyobb lehetőség, hogy lovasaink teljes csapattal kijuthassanak az ötkarikás játékokra.

Magyar díjugratók csapatban utoljára 1980-ban vettek részt az Olimpián, egyéniben pedig 1992-ben Göttler Vilmosnak drukkolhattunk. A magyar lovassport egyetlen olimpiai érmét 1936-ban, Münchenben szerezte Platthy József Sellővel. Épp ezért rendkívül nagy a tétje a mostani CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenynek, hiszen lovasainknak hazai közönség előtt lesz lehetősége közel negyven év után újra kvótát szereznie.

Viszont nem lesz könnyű dolguk, hiszen az előzetes nevezések alapján a csapatversenyben 10 nemzet lovasai mérik majd össze tudásukat az olimpiai részvétel reményében.

Rendkívül erős az ukrán csapat. A legutóbbi két olimpiára Ukrajna szerezte meg a kvótát, válogatottja soraiban a világelitbe tartozó légiós lovasokkal. A magyar Szentirmai Ferenc is ukrán színekben vett részt a 2016-os riói olimpián, de René Tebbelre is érdemes lesz odafigyelni. Ukrajna tehát abszolút favoritja ennek a versenynek.

Nagyon erősek a csehek is, akiknek rengeteget fejlődött a díjugrató sportjuk az utóbbi években. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a Longines Global Champions Tour döntőjét idén is Prágában fogják megrendezni. Nagy ellenfeleink még a görög versenyzők is, akik állandó résztvevői a budapesti Nemzetek Díja versenyeknek.

Viszont a magyar lovasok is jó esélyekkel indulnak a megmérettetésen, hiszen a Németh István szövetségi kapitány által kijelölt keretben olyan párosok szerepelnek, mint a többszörös CSIO győztes ifj. Szabó Gábor, a Nemzetek Díja győztes Horváth Balázs, illetve Hugyecz Mariann, a tavaly második helyen végző csapat tagja, ifj. Kövy András, és a legrutinosabbak közé tartozó Szász Sándor, aki már számtalan nemzetközi megmérettetésen képviselte az országot.

Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazai környezetben versenyezhetnek lovasaink, de ennek ellenére mégis nagy nyomás nehezedik most rájuk, így aki teheti, pénteken 15:00 órakor látogasson ki a Nemzeti Lovardába buzdítani a magyar válogatottat!

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfoto.hu

Kapcsolódó bejegyzések:

A magyar nemzeti válogatott >>

Lovas olimpikonok versengése Budapesten >>

Comments are closed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.