Stefan Eder Nyerte A CSI**-Budapest Nagydíját

A budapesti Díjugrató Világkupa forduló 14 éves múltra tekint vissza, ahová a környező országok legjobbjai előszeretettel járnak vissza évről-évre. A Nemzeti Lovarda varázsa, hogy Budapest szívében helyezkedik el, ami kuriózumnak számít a lovas versenyhelyszínek tekintetében, és karácsony közeledtével sokan választják a karácsonyi vásárt a verseny utáni kikapcsolódás gyanánt. De mégis a három fedett pálya, a fűtött lelátó, és a profi szervezés az, amiért a lovasok visszatérnek minden évben.

A verseny zárónapjának legrangosabb versenyszáma a 145 centiméteres magasságon megrendezett nagydíj volt, ahol 34 párost láthatott a közönség. A korábbi kategóriákkal ellentétben itt a lovasok csupán egy-egy lóval versenyezhettek, így mindenki egyenlő eséllyel lépett pályára. Az alappályán sok kiváló lovaglást láthattunk, rögtön nyolcan be is jutottak az összevetésbe még az szünet előtt. Viszont a szünet után már nem született hibátlan lovaglás, így maradt a létszám, három lovassal hazánk képviseletében.

Az összevetésben elsőként induló Angel Niagolov nehéz helyzetben volt, hiszen nem tudhatta, hogy az őt követő lovasok milyen iramot fognak diktálni, vagy hogy milyen nyomvonalat választanak. Így egy lendületes, de nem mindent kockára tévő iramot választott, egy gyors hibátlannal megadva az alaphangulatát az összevetésnek. Az őt követő lovasok próbáltak faragni az időn, az ezzel együtt járó kockázatot bevállalva.

Az év legeredményesebb hazai lovasa, Czékus Zoltán Carundy nevű fiatal heréltjével állt rajthoz ebben a versenyszámban, akivel magabiztos alappálya után bejutott az összevetésbe. Lova könnyedén ugrott az első két akadályon, viszont a nagy iramban meglovagolt harmadik oxer első rúdját leverte, ezzel elúszott a győzelem esélye.

Czékus Zoltán - Carundy
Czékus Zoltán – Carundy

Másik hazai lovasunk, a szombati Longines pontot adó számban legeredményesebb magyarként végző Kalán Eszter szintén jól kezdett, és sokáig úgy nézett ki, hogy megismételheti szombati bravúrját. Az időeredményre nem is volt panasz, hiszen ő lett az addigi leggyorsabb, viszont az utolsóként szereplő kőfal tetejét lesodorta Gareza.

Kalán Eszter - Gareza
Kalán Eszter – Gareza

Már csak ifj. Lázár Zoltán volt hátra hazai részről, aki a szintén 8 éves Diablót lovagolta. Lova mind az alappályán, mind az összevetésben hibátlanul ugrott, ezzel a legjobb magyar eredményt, az előkelő ötödik helyet szerezve meg a nagydíjban.

Ifj. Lázár Zoltán - Diablo
Ifj. Lázár Zoltán – Diablo

Utolsóként a szombati Gould Tour győztese, az osztrák Stefan Eder állt rajthoz, akinek lova, DR Scarpo szenzációsan ugrott egész hétvégén. Most sem kellett lovasának csalódnia benne, hiszen mindent megtett a győzelemért, így a szombati Longines Ranglista pontszerző szám után a nagydíjat is megnyerte ez a rendkívül precíz szürke mén.

 Stefan Eder - DR Scarpo
Stefan Eder – DR Scarpo

Második helyen Németország képviseletében a 20 éves lovas hölgy, Verena Haller végzett, aki arcán hatalmas mosollyal ért be a célba Carry Anne nyergében.

Verena Haller - Carry Anne
Verena Haller – Carry Anne

Harmadik helyen az osztrákok másik kiválósága, Gerfried Puck végzett, megelőzve Angel Niagolovot, ifj. Lázár Zoltánt és Lidija Grumot.

Gerfried Puck - Melody VD Smidshoeve
Gerfried Puck – Melody VD Smidshoeve

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Comments are closed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.