Címvédés a Gróf Széchenyi István Emlékverseny nagydíjában

A Gróf Széchenyi István Emlékverseny fénypontja a verseny zárásaként megrendezett kétfordulós Grand Prix volt a Baileys díjáért.

40 lovas kvalifikálta magát a Gold Tour döntőjeként megrendezett két csillagos nagydíjra, ahol 26.000 euróval és Longines Világranglista pontokkal gazdagodhattak a helyezett lovasok. A Karádi László és Németh Zoltán által tervezett, 145 centiméterre kiírt első forduló 12 számozott akadályból és 15 erőkifejtésből állt, amelyek közül az egyik a vizesárok volt. Az időjárás nem volt kedvező, így a vártnál több ellenszegülés történt a víznél az eső miatt, ezáltal sokan nem tudták befejezni a versenyt.

A versenyszám specialitása, hogy az első kör után a legjobb tíz versenyzőt várták vissza a második fordulóba hibapont és időeredmény függvényében, így végig taktikázniuk kellett a lovasoknak. Az összevetéses elbírálással szemben itt nem lehettek biztosak abban, hogy elég lesz a hibátlan pálya a továbbjutáshoz, hiszen akkor is csak tíz lovas folytathatja a versenyt, ha tíznél többen érnek célba nullával. Így kiemelt fontosságúvá vált a pálya teljesítésének ideje, főleg hogy végül nyolc hibátlan született, így a két leggyorsabb négy hibapontos lovast is visszavárták a második fordulóba.

A versenyzők az első forduló eredményei alapján fordított sorrendben érkeztek fél órás szünetet követően a második körre, köztük hét hazai színekben versenyző lovassal. Fiatal lovasaink, Dömse Tamás és Alasztics Aliz ismét szenzációs szereplést mutattak be, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan dupla hibátlannal értek célba ebben a kiemelt díjazású és Világranglista pontot adó felnőtt nagydíjban, ami ráadásul az első két helyet jelentette számukra. A Conquistadort lovagló Dömse Tamás megvédte címét, így a 2021-es eredményekkel megegyezően gyorsabbnak bizonyult Alasztics Aliznál, aki most Chablist lovagolta.

Dömse Tamás - Conquistador
Dömse Tamás – Conquistador
Alasztics Aliz - Chablis
Alasztics Aliz – Chablis

Harmadik helyen Hugyecz Mariann ért célba Chappeloup nevű lovával, megelőzve a szintén dupla hibátlannal teljesítő Vándor Zsófiát Leopard Of Ballmore nevű lovával, a szlovák Radovan Silót és a Versandrót lovagló ifj. Kövy Andrást.

Hugyecz Mariann - Chappeloup
Hugyecz Mariann – Chappeloup
Vándor Zsófia - Leopard Of Ballmore
Vándor Zsófia – Leopard Of Ballmore
Radovan SILLO - Quattro Cento
Radovan SILLO – Quattro Cento
Ifj. Kövy András - Versandro
Ifj. Kövy András – Versandro

A versenyzőknek gratulált a versenybíróság nevében Robert Fekar úr, a Magyar Lovas Szövetség főtitkára, Stróbl Dorottya, a Budapesti Lovasklub elnöke, Hevesy Barnabás és a Premium Horse Feeds Hungary képviseletében Hajdú Kitti.

A Nagydíjat 21:30-tól a Digisport 1 is bemutatja.

Start- és eredménylisták »

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Comments are closed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.