Görög győzelem a CSIO3* Honvédelmi Minisztérium Nagydíjban

Csütörtök délután 36 fokos hőségben került sor a CSIO3* Honvédelmi Minisztérium Grand Prix-ra. A 150 centiméteres, összevetéses versenyszám pénzdíja 52.000 euró volt. A versenyszámra 15 ország lovasa nevezett.

A svájci Julien Pradervand pályáján 13 akadály, 16 erőkifejtés várta a lovasokat.

Az alappálya alaposan megdolgoztatta a lovasokat, az első hibátlan lovaglásra a 13. indulóig kellett várni. A legtöbb hiba a pozsonyi hidat formáló meredeknél és a hármasugrásnál történt. A feladat még olyan rendkívül tapasztalt lovasokon is kifogott, mint az osztrák Gerfried Puck vagy Stefan Eder.

A holland Wout-Jan van der Schans volt az első, akinek sikerült verőhiba nélkül az alapidőn belül teljesítenie a pályát a 11 éves A S Bombay nyergében.

Wout-Jan van der Schans (NED) - A S Bombay
Wout-Jan van der Schans (NED) – A S Bombay

A következő hibátlan lovas a brazil Matheus Correa volt Szebényi Dániel felfedezettjével, a Lévai Csilla tulajdonában álló Zeusszal. Majd jött a német Jörne Sprehe, aki rendszeres és eredményes résztvevője a hazai versenyeknek, és egy villámgyors lovaglással átvette a vezetést Hot Easyvel.

Jörne Sprehe (GER) - Hot Easy
Jörne Sprehe (GER) – Hot Easy

Sorrendben a következő hibátlant a svájci Thibaut Kellertől és Happy Girl T-től láthatta a közönség. Következőként a holland Demi van Grunsven jutott az összevetésbe a technikai feladatokat hibátlanul teljesítve, pontos, tempós lovaglással. A hetedik összevető Angelos Touloupis lett, akit bizonyára nem kell bemutatni azoknak, akik tavaly is figyelemmel kísérték a CSIO híreit.

Angelos Touloupis (GRE) - Lord Mexx
Angelos Touloupis (GRE) – Lord Mexx

Az olasz Omar Bonomelli is verőhiba nélkül zárta a kört, de két másodperces időtúllépése miatt lecsúszott az összevetésről.

Az összevetés 300 méteresre rövidült pályáján hét akadály, nyolc erőkifejtés várta a lovasokat. A nagy meleg és az igen technikás és fárasztó alappálya ellenére több hibátlan lovaglást is láthatott a közönség.

Az első összevető a holland Wout-Jan van der Schans volt, aki lova ellenkezése ellenére szép, tempós lovaglással, de némi időveszteséggel abszolválta a pályát. Úgy tűnt, a másodikként pályára lovagló Matheus Correa és Zeusz átvehetik a vezetést, de végül mindössze két századmásodperccel lemaradtak a holland párostól. Majd jött a német Jörne Sprehe és egy újabb gyors hibátlannal vette át a vezetést. Ennél jobb időt csak az összevetés utolsó indulója, Angelos Touloupis és Lord Mexx tudott futni, a görög versenyző egy nagyon tempós lovaglással szerezte meg a győzelmet. Bart Lips, Thibaut Keller és Demi van Grunsven verőhibával zárták az összevetést.

Angelos Touloupis (GRE) - Lord Mexx
Angelos Touloupis (GRE) – Lord Mexx

A Nagydíj 42 indulója között 10 magyar lovas volt. A versenyszámban elsőként lovagolhatott a pályára az ígéretes fiatal versenyző, a felnőtt mezőnyben is eredményesen szereplő Szuhai Péter, aki sajnos új lovával, My Cool Passionnal nem jutott túl a hármas számú kőfalon, két ellenszegülés után fel kellett adnia a versenyt. Weinhardt Virág Chiclanával a 2021-es CSIO legeredményesebb magyar lovasa volt, és idén is szép lovaglást láthatott tőlük a közönség, de hibáztak a pozsonyi hídnál és a vizesároknál, így végül nyolc hibaponttal zárták a versenyszámot. A mostanában szép sikersorozatot bemutató Mráz Tamás a Szombati Gábor tulajdonában álló Sanghatával lépett a pályára, de ígéretes, elegáns lovaglás után a hármasugrás két elemén rontottak, és az alapidőn is túlfutottak. A többszörös budapesti CSIO-győztes ifj. Szabó Gábor a pálya első és utolsó akadályánál hibázott. A rendkívül tapasztalt, közel 30 éve Németországban élő Szász Sándor lován is kifogott a pozsonyi meredek, két megállás után fel kellett adnia a versenyt. A diósgyőri Szuhai Gyula is négy hibaponttal teljesítette a pályát. Vándor Zsófia lova, Leopard of Ballmore egész szezonban jól ugrott, de ő is a pozsonyi meredeken hibázott, és az alapidő is szűknek bizonyult a páros számára. Kalán Eszter saját képzésű kancájával, Garezával a legjobb magyar eredményt érte el egy verőhibával, de a legjobb magyar idővel. Szorosan a nyomában volt ifj. Lázár Zoltán, aki szintén egy verőhibával és jó idővel teljesítette a pályát. Ács-Heibl Ágnes és lova két helyen hibázott, de ígéretes a páros teljesítménye.

Kalán Eszter (HUN) - Gareza
Kalán Eszter (HUN) – Gareza

Eredmények:

  • 1. Angelos Touloupis (GRE) – Lord Mexx
  • 2. Jörne Sprehe (GER) – Hot Easy
  • 3. Wout-Jan van der Schans (NED) – A S Bombay
  • 4. Matheus Correa (BRA) – Zeusz
  • 5. Bart Lips (NED) – Davinci Z
  • 6. Demi van Grunsven (NED) – Hucinta
  • 7. Thibaut Keller (SUI) – Happy Girl T
  • 8. Omar Bonomelli (ITA) – Chippendel de la Tour
  • 9. Elian Baumann (SUI) – Little Lumpi E
  • 10. Christoph Obernauer (AUT) – Kleons Renegade
  • 11. Sophie Hinners (GER) – Cepano Baloubet
  • 12. Kalán Eszter– Gareza
  • 15. Ifj. Lázár Zoltán – Diablo
  • 20. Szuhai Gyula – Lawisangos
  • 23. Vándor Zsófia – Leopard of Ballmore
  • 25. Weinhardt Virág – Chiclana
  • 26. Ifj. Szabó Gábor – Chacrinue
  • 29. Ács-Heibl Ágnes – Krokant
  • 30. Mráz Tamás – Sanghata

A Honvédelmi Minisztérium különdíját Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár adta át a helyezetteknek. A különleges, eozinmázas Zsolnay ló szobrot, illetve a két Zsolnay porcelán vázát Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa adta át a dobogósoknak. A helyezetteknek Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke gratulált.

Tovább a verseny részletes programjára »

Start- és eredménylisták »

Jegyinformáció »

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.