A német csapat nyerte a Nemzetek Díját, a magyarok bejutottak a varsói döntőbe

A CSIO3*-W Budapest legrangosabb versenyszáma a 110.000 euró összdíjazású Longines EEF Series Semi Final Nemzetek Díja volt.

A Nemzetek Díjára nevezett hét csapat indulási sorrendjéről sorsolás döntött. Elsőként a németek lovasa léphetett pályára, majd a magyar, svájci, görög, osztrák, olasz, végül a holland versenyzők következtek körről-körre. A csapatokban a négy lovas közül a legrosszabb eredmény nem számított bele a csapat pontszámába.

A pálya hossza 480 méter volt 12 akadállyal és 15 erőkifejtéssel, az alapidőt három lovas után 79 másodpercre módosították. Az első fordulóban a vizesárkot követő palánk, illetve az utolsó meredek okozta a legtöbb hibát.

A verseny, illetve a német csapat első lovasa, Marcel Marshall Coolióval a Nemzeti Lovarda akadályánál hibázott.

Marcel Marshall - Coolio
Marcel Marshall – Coolio

Csapattársai, Sven Schlüsselburg, Sophie Hinners és Jörne Sprehe azonban mind hibátlanul teljesítették a pályát, így csapatuk hibapont nélkül az élről várta a második fordulót.

Sophie Hinners - Million Dollar
Sophie Hinners – Million Dollar

A sorrendben második magyar csapat első indulója a rendkívül rutinos Horváth Balázs volt Quickchin Wh Z-vel, az NLSF program egyik lovával, akivel korábban ott voltak a pozsonyi és mannheimi fordulókon is.

Horváth Balázs - Quickchin Wh Z
Horváth Balázs – Quickchin Wh Z

Tőlük láthatta az első hibátlant a közönség. Ifj. Szabó Gábor és Jármy Vince egy, ifj. Kövy András két verőhibával ment végig a pályán, így a csapat 12 hibaponttal a negyedik helyen állt az első forduló végén.

Ifj. Szabó Gábor - Mezőhegyes Chabala
Ifj. Szabó Gábor – Mezőhegyes Chabala

A svájci csapat két hibátlannal és két négy hibapontos (ebből az egyik kieső teljesítmény) került a második helyre. A hibátlan lovaglásokat Edwin Smitstől és Romain Duguet-től láthatta a közönség, míg Elian Baumann és Aurelia Loser egy-egy verőhibával zárt.

Nagy volt a nyomás a görög lovasokon, háromfős csapatukban ugyanis nem volt kieső eredmény, minden csapattag teljesítménye beleszámított az eredménybe. Az egész verseny során kiemelkedően teljesítő és a Nagydíjban győzelmet arató Angelos Touloupis és Lord Mexx lépett a csapatból elsőként a pályára és végül egy verőhibával zártak. Emile Karim Fares után két rúd hullott a négyévszakos talajra, Kriton Zafiropoulos pedig egy ellenszegülés miatt időt is vesztett, így végül 11 hibaponttal zárt. A görög csapat így a hatodik helyről vágott neki a második fordulónak.

Nem lehetett panaszuk az osztrák rajongóknak, hiszen csapatuk négy hibaponttal a harmadik helyet szerezte meg. Christoph Obernauer és Kleons Renegade számára nem sikerült igazán jól az első forduló, két akadálynál is hibáztak. Alessandra Reich lova az egyik patkóját elveszítette ugyan menet közben, de a páros így is hibátlanul teljesített. Katharina Rhomberg egy trükkös levágással rövidített úton a harmadik akadály felé, így elkerülte az időbüntetést és hibátlanul zárt. Gerfried Puck is élt ezzel a megoldással, de ő a palánkon hibázott, így négy hibapontot gyűjtött be.

Az olasz lovasok 23 hibaponttal a mezőny végéről várták a folytatást. Massimo Grossató és D Mark számára igazán pechesen indult a verseny. A ló a második akadályon ugyan egy ellenszegülés után túllendültek, de a ló később elveszítette egy patkóját, majd még egy verőhiba és jelentős időtúllépés után 25 hibaponttal hagyták el a pályát. Piergiorgio Bucci 12, Filippo Marco Bologni 6, Omar Bonomelli 5 hibapontot gyűjtött.

A sorrendben voltak utolsók a holland lovasok. Lovasaik többet hibáztak, mint ahogy azt a korábbi napokban megszokattuk tőlük. A Bart Lips – Hurricane D.D. és Teddy Van de Rijt – Gino párosok 4-4, a Demi van Grunsven – Hucinta és Wout-Jan van der Schans – A S Bombay kettős egyaránt 8 hibaponttal hagyta el a pályát, így a csapat az ötödik helyre került.

A második fordulóban fordított sorrendben lovagoltak a lovasok. Kevés versenyzőnek sikerült javítania korábbi eredményén, a vizesárkot követő palánk ebben a fordulóban tovább szedte áldozatait, de ezúttal az Európai Lovasszövetség akadályának sárga rúdjai is gyakran hullottak a földre.

A forduló nagy meglepetése volt az elsőként pályára lovagló olasz Massimo Grossató és D Mark, akik ezúttal hibátlanul teljesítették a pályát. Piergiorgio Buccinak is sikerült egy hibátlannal búcsúznia Budapesttől, Filippo Marco Bologni 4, Omar Bonomelli 12 hibaponttal zárta a hétvégét.

A holland csapatban hibátlan lovaglást láthattunk a mezőny egyik legrutinosabb lovasának, Wout-Jan van der Schansnak és A S Bombaynek köszönhetően. Teddy Van de Rijt és Bart Lips egyaránt egy-egy verőhibát vétettek, Demi van Grunsven lova pedig ezúttal kétszer is ütött.

A magyar csapatban Horváth Balázsnak nem sikerült a dupla nulla, egy verőhiba ezúttal becsúszott Quickchin Wh Z-nek a palánkon, de ezért kárpótolt mindenkit ifj. Kövy András hibátlanja.

Ifj. Kövy András - Faquitol-S
Ifj. Kövy András – Faquitol-S

Ifj Szabó Gábor és a Nemzeti Ménesbirtok tulajdonában álló Mezőhegyes Chabala ezúttal kétszer is hibázott, Jármy Vince pedig több verőhiba után feladta a versenyt, hiszen mindenképp az övé lett volna a kieső eredmény.

Jármy Vince - JB Koronaőr
Jármy Vince – JB Koronaőr

Az osztrák csapat létszáma megcsappant a második fordulóra, mert Katharina Rhomberg és Cuma visszalépett, így a megmaradt három lovasnak kellett helyt állnia. Alessandra Reich számára nem sikerült jól a forduló, három verőhibát is begyűjtött. Christoph Obernauer négy hibaponttal zárt, míg a Budapestre rendszeresen visszajáró Gerfried Pucknak kijárt a hibátlan pályáért járó taps.

A svájciak is egy újabb kövér nullával gazdagodtak Elian Baumann és Little Lumpi E jóvoltából. Aurelia Loser és Romain Duguet egy-egy verőhibával zárt, Edwin Smits 8 pontos eredménye lett a kieső.

Bár német lovasok mindent beleadtak a győzelemért, Marcel Marschall és Coolio ezúttal sem tudott hozzátenni a csapat eredményéhez. A team két hölgy tagja, a 2021-ben is kiválóan szereplő Sophie Hinners és a mindig villámgyors hibátlant lovagló Jörne Sprehe is egy-egy verőhibát ejtett.

Jörne Sprehe - Hot Easy
Jörne Sprehe – Hot Easy

Sven Schlüsselburgnak és Bud Spencernek azonban sikerült az, ami senki másnak az egész mezőnyben: a második fordulót is hibátlanul teljesítették.

Sven Schlüsselburg - Bud Spencer
Sven Schlüsselburg – Bud Spencer

A görög Angelos Touloupis és Lord Mexx magára talált a második fordulóra és egy szép hibátlannal mentette a csapat becsületét. Kriton Zafiropoulosnak és Emile Karim Faresnek nem sikerült javítani korábbi eredményén.

A végeredmény:

1. Németország

  • Marcel Marschall – Coolio
  • Sven Schlüsselburg – Bud Spencer
  • Sophie Hinners – Million Dollar
  • Jörne Sprehe – Hot Easy
  • Csapatkapitány: David Will

2. Svájc

  • Elian Baumann – Little Lumpi E
  • Aurelia Loser – Anaba Haize
  • Edwin Smits – Fleur Sinaa-A
  • Romain Duguet – Bel Canto de Boguin
  • Csapatkapitány: Beat von Ballmoos

3. Ausztria

  • Christoph Obernauer – Kleons Renegade
  • Alessandra Reich – Loyd
  • Katharina Rhomberg – Cuma
  • Gerfried Puck – Equitron Naxcel V
  • Csapatkapitány: Christian Knoll

4. Hollandia

  • Bart Lips – Hurricane
  • Teddy Van de Rijt – Gino
  • Demi van Grunsven – Hucinta
  • Wout-Jan van der Schans – A S Bombay
  • Csapatkapitány: Vincent Voorn

5. Magyarország

  • Horváth Balázs – Quickchin Wh Z
  • Ifj. Szabó Gábor – Mezőhegyes Chabala
  • Ifj. Kövy András – Faquitol-S
  • Jármy Vince – JB Koronaőr
  • Csapatkapitány: Németh István

6. Olaszország

  • Massimo Grossato – D Mark
  • Omar Bonomelli – Chippendel de la Tour
  • Filippo Marco Bologni – Quilazio
  • Piergiorgio Bucci – Carpe Diem J&F Champblanc
  • Csapatkapitány: Marco Porro

7. Görögország

  • Angelos Touloupis – Lord Mexx
  • Kriton Zafiropoulos – Dicaprio
  • Emile Karim Fares – Captain Z
  • Csapatkapitány: Katerina Liberi

David Will, a német csapatkapitány a versenyt követően elmondta, nagyon elégedett az eredménnyel. „A verseny előtt is tudtam, hogy egy nagyon jó csapattal fogunk részt venni a versenyen, amely nagyon ambiciózus és jó lovasokból áll, akik nyomás alatt is kiválóan teljesítenek, így azt gondoltam, hogy könnyű dolgom lesz. A pályának, annak ellenére, hogy jó lovakkal érkeztünk, akadtak trükkös részei. Minden akadályánál történtek hibák az előttünk lovaglók esetében, habár a pályát fairnek találtuk és nem mindenki ugyanazt a trükkös vonalat követve lovagolt, úgy gondolom, hogy a pályaépítő jó munkát végzett.

Az eredményhirdetés után Dmitry Dmitriev, a Longines régióigazgatója adta át a Longines karórákat a győztes csapat tagjainak és a csapatkapitányoknak, majd Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől fogathatták a gratulációt. A virágcsokrokat George Dimaras, az Európai Lovasszövetség alelnöke adta át, majd Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke gratulált lovasoknak és a csapatvezetőknek kiváló eredményükhöz.

Tovább a verseny részletes programjára »

Start- és eredménylisták »

Jegyinformáció »

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.