Ifj. Tóth László: „Nem mondok le az álmomról, hogy részt vehessek az Olimpián”

Ifj. Tóth László, a magyar ranglistavezető két számban is az esélyesek közé tartozik a Gróf Széchenyi István Emlékversenyen. Fiatal saját tenyésztésű lovával, Chinggel már tavaly is a kategória legjobbjai voltak, Rádiháza-Echoval pedig akár a világkupa kvalifikációban is bizonyíthat.

A Gold Tourban 5. lettél, a fiatal lovak között pedig már egy arany és egy ezüstérmed is van. Meg vagy elégedve ezzel a kezdéssel?

Ifj. Tóth László: Minden versenynek maximalizmussal állok neki, de természetesen meg vagyok elégedve ezekkel az eredményekkel. Csütörtökön az ötödik helyre lovagoltam a Gold Tourban, de a lovamban sokkal több van, én úgy gondolom. A formámat a szombati napra és a vasárnapi nagydíjra próbálom időzíteni, ott szeretném a maximumot kihozni magamból.

Ching saját tenyésztésű lovad, aki kimagaslóan eredményes a saját korosztályában. Milyen jövőt jósolsz neki?

Ifj. Tóth László: Már lovas társaim is többször kérdezték, hogy mit látok, mit érzek vele kapcsolatban, de nehéz megmondani, mert egy egészen picike lovacskáról van szó, akinek termete nem a legszerencsésebb ebben a szakágban. Ami biztos, hogy kivételes szíve van, igazi nyerő alkat. És kivételes a képessége is, hiszen ebben az évben már mentem vele 145 centiméteren, ezzel bizonyította, hogy termetéhez képest tud nagyot ugrani. Nekünk ez a 130 centiméter most kicsit könnyebb volt, hiszen év elején 3 csillagos versenyeken készültünk a szezonra, csak bejött ez a vírus, ami kicsit keresztbe vágta az évünket.

Milyen eredményre számítasz a nagydíjban? Milyen a mezőny, milyenek az ellenfelek?

Ifj. Tóth László: A mezőny engem sosem érdekelt, mert mindig a maximális felkészültséggel megyek el egy versenyre. Mindenkinek ugyanakkora a rizikófaktora, vagy éppen a szerencsefaktora. Úgy gondolom, hogy a lovam, Rádiháza-Echo európai színvonalon megállja a helyét, így ez rajtam fog múlni, hogy fejben milyen állapotban tudok lenni, hogy nem izgulom-e túl. Szerencsére azért nem vagyok az az izgulós fajta, inkább a tanítványaimért izgulok amikor a pályán vannak.

Nemcsak versenyzőként, hanem edzőként is helyt kell állnod a versenyen, hiszen tanítványod, Ungvári Miklós olimpikon cselgáncsozó a VIP Tourban szerepel.

Ifj. Tóth László: Mivel most edzőként is helyt kellett állnom, nagyobb volt a teher, mint amikor csak én lovagolok, mert a saját biztonságomban mindig biztos vagyok, de itt másért is felelős vagyok. Mikivel 3 hete kezdtünk el dolgozni, nagyon sokat edzettünk, hogy ilyen eredményt érjen el a VIP tourban.

Nem titkolt célod az olimpiai részvétel. A koronavírus miatti halasztás hogy befolyásolja ezen tervedet?

Ifj. Tóth László: Nem mondok le ezen álmomról, és nagyon bízom abban, hogy az FEI vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy kicsit bővíteni fog a kereten a 2021-es tokiói Olimpiára, mivel az Európa-bajnokság és a világbajnokság is valószínűleg elhalasztásra kerül. Így reménykedem, hogy több lovas vagy több csapat mehet majd az olimpiára. Az álmainkról sose mondjunk le, amíg fel nem ébredünk, addig azt hajtsuk!

A rendezvényt az érdeklődők otthonuk kényelméből is figyelemmel kísérhetik. A legrangosabb versenyszámok az M4 Sport csatornán is láthatóak lesznek. A versenyszámokat a Riderline folyamatosan élőben közvetíti:

Tovább a a CSI***-W Díjugrató Verseny részletes programjára >>

Start- és eredménylisták >>

A CSI***-W Díjugrató Versenyen érvényes járványvédelmi intézkedések >>

Szöveg: Szalontai Virág
Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Comments are closed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.